KERSTBOMENBOS
begin Sixhavenweg
info@tuinaanzee.nl
Amsterdam Noord
naar eigen website

Laatste keer: Kerstbomenbos Noord moet sluiten
Drie jaar mochten we tijdelijk een bos planten in Amsterdam Noord. Nu moet er een fietspad komen. Tijd om het bos op te doeken. De bomen gaan niet verloren, want De Fruittuin van West wil de bomen in 2021 onderdak geven. Daar moet je je boom in januari inleveren (lees verder).

OPENINGSTIJDEN
Zo 6, za 12, zo 13: voor planters 2020
Za 12, zo 13 en za 19 dec: voor nieuwe adoptie
11-16.30 uur (zonsondergang)

Voor mensen die zelf hun boom in het bos hebben geplant
Het uitgraven en uitgifte van kerstbomen is op zaterdag 6 en zaterdag 12 en zondag 13 december. Tijd: 11:00 tot 16:30 (zonsondergang). Na zondag 13 december vallen alle bomen vrij, dus heb je hem dan niet opgehaald kan iemand anders hem adopteren. Lees verder over terugplanten.

Nieuwe adoptie: voor wie voor het eerst een boom komt uitgraven
Het uitgraven en uitgifte van kerstbomen is op zaterdag 12 en zondag 13 december. Tijd: 11:00 tot 16:30 (zonsondergang) en op zaterdag 19 december vanaf 11:00 zolang de voorraad strekt. Lees verder over terugplanten.

Behalve goede en mooie bomen die niet worden opgehaald, zijn er ook een aantal weesbomen, die zomerschade hebben geleden of gewoon erg klein zijn en voor een weggeefprijsje mee naar huis mogen.

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding
Let op: het is buiten en het uitgraven/planten doe je zelf, met aanwijzingen van onze ‘helpende handen’. Pas je schoeisel (modder) en kleding (regen/kou) daarop aan, dan heb je een toffe dag.

Wat kost een adoptie?
De prijzen voor de bomen zijn afhankelijk van de hoogte van de boom, variërend van 29 tot 51 euro, het zijn dezelfde prijzen die bij de Fruittuin van West gerekend worden. Het maakt dus voor de prijs niet uit waar in Amsterdam je je boom haalt.
Statiegeld: je betaalt  bovenop de adoptieprijs 10,00 statiegeld. Dat tientje krijg je terug als je de boom – in goede conditie – terug brengt bij Fruittuin van West tijdens de terugbrengdagen. Let op: penning moet er aan zitten en er mag geen engelenhaar of witte sneeuw op je boom zitten omdat hij daar dood van gaat.

Weesbomen zijn een tientje. Deze kunnen niet ingeleverd worden, je betaalt ook geen statiegeld, er zit geen nummer aan of (als het je eigen boom is) we knippen het nummer eraf, je kunt natuurlijk altijd zelf ergens in een bos of tuin een plek zoeken voor deze boom.

 Manden en schotels zijn ook te koop bij het bos, daarmee houd je je boom nat en je vloer droog.

Gratis:
Bij de prijs inbegrepen: bruin papieren boomzak voor transport. Vroege vogels: we hebben gratis een vintage kerstboompiek uit de jaren 80, zolang de voorraad strekt. Gratis  pinnen mogelijk, contante betaling geniet de voorkeur.

Parkeren
Is mogelijk, maar je moet wel betalen. Ophalen in de bakfiets, kruiwagen of op de step heeft de voorkeur.

Covid-19 maatregelen
Het is buiten, dus we kunnen doorgaan. We vragen je je bij aankomst. te melden voor instructie en tijdens het uitgraven en afstand te houden van andere uitgravers. Scheppen (handvat) worden tussendoor ontsmet. Bij het meten, in zakken stoppen en afrekenen vragen we om 1,5 m afstand te houden.
We hadden het graag anders gedaan, maar er is geen chocomel dit jaar en kom liever niet met het hele gezin.

Inleveren bij Fruittuin van West – het behoud van je boom
Ook al sluit het bos, de adoptie gaat door! Al sinds het begin heeft de boswachter contact met De Fruittuin van West, zelf liep ze er stage fruitteelt. Wil en Lisan van de Fruittuin gaan puik voor de bomen zorgen. Het is wel iets verder weg: Tom Scheursweg 48 Amsterdam Nieuw West, vlakbij Halfweg. Openingstijden zijn ruim, je hoeft niet zelf te planten, ze verkopen lekkere warme koffie en chocomel (afhaal) dus het heeft ook voordelen: www.fruittuinvanwest.nl.

Kerstbomenbos Amsterdam Noord sluit  – toekomst van de plek en de boswachterij
Kijk voor meer informatie over onze plek (vlakbij de aanlanding van de IJplein veerpont, aan het begin van de Sixhavenweg) en de laatste ontwikkelingen in het gebied de website van de Voortuin van Noord: www.voortuinvannoord.nl , waar we pleiten voor groene gebiedsontwikkeling in dit gebied. De boswachter sluit het bos, maar heeft in 2020 iets verderop aan het kanaal samen met buurman een tijdelijke tuinderij geopend, waar in 2021 ‘Moestuinschool Amsterdam’ van start gaat. Ook weer tijdelijk. Daarom blijven we zoeken naar nieuw land. Mocht het daar groot genoeg zijn voor kerstbomen, dan starten we gewoon een nieuw bos in 2022 bij de Moestuinschool. De facebookpagina en website blijven daarom nog even in de lucht.