Groningen

Tuinindestad Groningen

OVER TUININDESTAD

Tuinindestad is oktober 2016 verhuisd naar de Tarralaan in het Westpark. Een grote ruime plek, achter Vinkhuizen, tussen Hoogkerk en De Held, waar je je helemaal buiten voelt (met voldoende droge parkeerruimte). We zijn het afgelopen jaar flink opgeschoten met ons nieuwe gebouw. We beschikken straks over een grote keuken, ontmoetingsruimte, buitenwinkel, werkplaats en kas. Kom vooral een kijkje nemen, als je nieuwsgierig bent. Binnen de dikke stro/leem muren is het lekker warm. Klik hier voor de route.

UPDATE 21 DECEMBER

Tot op de laatste boom uitverkocht & gesloten tot 3 januari. Dan kan iedereen zijn adoptieboom terugbrengen. Vergeet ‘m niet te registreren. Ook reguliere bomen (waar ook vandaan) zijn weer welkom als pleegboom (wel ff zelf een herkenbaar token inhangen, als je je eigen boom weer terugwilt in 2019). Tijdens de vakantie vangen we de theaterwandelaars op van Tussenland. Vorig jaar gemist, dan snel zijn: klik hier voor info & de (laatste) kaarten.

UPDATE 16 DECEMBER

Het is heel hard gegaan, zeker na het nieuwsbericht in het Dagblad vh Noorden. Feitelijk zijn we uitverkocht en verwijs ik iedereen graag naar de lokale kwekerij van Jaap Bolhuis in Haren, waar ze nog volop keus hebben (mag je bij ons ook weer terugbrengen als pleegboom, Jaap weet er van).

Voor de onverbeterlijke onder ons: we hebben nog een klein aantal ‘verlaten’ adoptiebomen. Bomen waarbij er geen vonk oversprong bij het weerzien met de ouders, een relatiebreuk onvermijdelijk. Daarnaast nog wat vrije jongens op het veld, die ik graag voor je uitsteek. Tot slot nog een bosje pleegbomen, die de hete zomer van 2018 hebben doorstaan, verweesd en zonder thuis nog. Allemaal geen gemakkelijke bomen, ze vragen meer dan dat ze geven (dat heb je soms).

En nee, qua alternatief (voor de adoptiebomen) hebben we niets meer te bieden. De laatste lokale boom (van Jaap, uit Haren) is vandaag om 16.55 uur naar Meijke en Marius gegaan. Op = Op.

Je blijft overigens van harte welkom op Tuinindestad, bijvoorbeeld morgen (zondag 16), dan bakken we de bloemkolen van Streekboer Krispijn bruin, hierom (<klik).

UPDATE 12 DECEMBER

Er zijn nog een 6-tal grotere adoptiebomen in de pot. Voor de echte liefhebber, mensen met veel ballen, slingers en andere versiering, de creatieve geesten onder ons, zeg maar. Daarnaast een 4-tal puike ienieminiboompjes en een stel hele, wilde bomen op het land. Daarnaast nog zo’n kleine 30 lokale bomen, de keus daar wordt ook steeds dunner. Tot slot wachten er nog 7 pleegbomen uit 2017 op hun ouders…

ZONDAG 16 DECEMBER BAKKEN WE BLOEMKOLEN OM TOT BEIGNETS & WEL HIEROM (< klik) , iedereen vh welkom vanaf 12 u tot 17u.

UPDATE 9 DECEMBER

Er komen maandag 10 december een 20-tal niet opgehaalde adoptiebomen vrij. Daarnaast zijn er nog voldoende pleegbomen.

zie hieronder, eerder gepubliceerd:

VANAF 6 DECEMBER STARTEN

…we met de verkoop van onze adoptiebomen en pleegbomen.
EINDELIJK: JE KAN BIJ ONS NU OOK PINNEN 🙂

Bestaande klanten kunnen hun boom reserveren tot uiterlijk zondag 25 november. Iedereen heeft hierover per mail bericht gehad. Wil je dit jaar geen boom of een andere boom, geef die keuze dan ook online door. Niet gereserveerde bomen komen vrij voor nieuwe klanten. Ophalen van je gereserveerde boom kan tot en met uiterlijk zondag 9 december. Niet opgehaalde bomen komen ook vrij voor nieuwe klanten.

NIEUWE KLANTEN

…zijn van harte welkom om hun boom ter plekke uit te zoeken. Reserveren vooraf is niet mogelijk en niet nodig. Wees er wel snel bij, want de vraag is nog steeds groter dan het aanbod. De keus wordt gaandeweg de kerst steeds kleiner.

KOSTEN

De prijs van een adoptieboom is afhankelijk van de lengte van een boom:

 • tot 50 cm/ 12,50 euro
 • tot 75 cm/ 15 euro
 • tot 100 cm/ 17,50 euro
 • tot 125 cm/ 20 euro
 • tot 150 cm/ 22,50 euro
 • tot 175 cm/ 25 euro
 • tot 200 cm/ 27,50 euro
 • + 200 cm/ 30 euro

NB. we hebben de prijzen nog steeds niet verhoogd, wel gedifferentieerd.

Bovenop de huur betaal je 10 euro statiegeld, dat je retour krijgt als je je adoptieboom weer in goede staat inlevert. De kosten voor bezorgen en ophalen staan hiernaast.

GEEN ADOPTIEBOMEN MEER?

Jammer, maar niet getreurd: wij leveren ook altijd reguliere kerstbomen (fijnspar en blauwspar) van Jaap Bolhuis, een lokale kweker uit Haren. Dat scheelt in ieder geval een stuk in transportkilometers. Veel bomen worden geïmporteerd uit Denemarken, Estland of nog verder weg. Hier zijn de prijzen afhankelijk van de boommaat en soort

 • Fijnspar (125/150 cm)/ 15 euro
 • Fijnspar (150/175 cm)/ 20 euro
 • Blauwspar (125/150 cm)/ 20 euro
 • Blauwspar (150/175 cm)/ 25 euro

UITVAL DOOR DROOGTE

De uitzonderlijke droogte van de lange zomer heeft ons dit jaar wel parten gespeeld. We hebben veel moeten sproeien om de bomen in goede conditie te houden. Alles leek goed te gaan, tot in oktober, toen een aantal bomen toch bruine naalden kregen. Uiteindelijk hebben we 21 bomen afgekeurd. Op een totaal van 209 bomen is dat (afgerond) 10%. Iets meer dan vorig jaar, maar geen slecht resultaat gezien de omstandigheden.

PLEEGBOMEN

…zijn geen adoptiebomen.Adoptiebomen krijgen een compacte kluit bij het opkweken, waardoor ze kansrijk kunnen worden teruggeplant. Iedereen kon vorig jaar zijn reguliere kerstboom, los van de plaats van aankoop, ook terugbrengen naar Tuinindestad.

Reguliere bomen hebben ook een overlevingskans, met name als het wortelstelsel (de kluit) nog redelijk intact is. Januari 2018 hebben wij 123 van deze reguliere bomen herplant als ‘pleegboom’. Daarvan hebben 39 bomen de herplant overleefd, grofweg een derde (afgerond 32%). Dat is, naar verwachting, een lager overlevingspercentage dan de adoptiebomen. Niettemin een groter verschil dan de 50%, die wij vooraf hadden verwacht. Waarschijnlijk hebben de pleegbomen meer te lijden gehad van de zomerhitte dan de adoptiebomen.

Heb je vorig jaar een pleegboom ingebracht, kom dan vooral langs om te kijken of jouw boom het heeft overleefd (een kans van 1 op 3). Je kan hem dan opnieuw meenemen voor de afgesproken 10 euro. Heeft je boom het niet overleefd, dan kun je een boom adopteren of een reguliere, lokaal gekweekte boom, uitzoeken (en weer terugbrengen voor verpleging).