Een adoptiekerstboom is een levende plant, die een goede verzorging verdient. Hieronder enkele tips voor de verzorging:

  • Geef vaak water, dicht bij de stam.
  • Gebruik een schotel onder de pot om te controleren of het water de bodem bereikt.
  • Laat bij vorst de boom eerst acclimatiseren in de schuur.
  • Zet de boom niet naast of op een warmtebron.
  • Knip geen top of takken uit.
  • Gebruik geen engelenhaar of kunstsneeuw. Dit vervuilt onze kwekerij.
  • Geef uitsluitend water en geen extra voeding. De boom heeft het niet nodig en wij houden de bomen (en de grond op onze kwekerijen) graag 100% biologisch en gezond.

Hoeveel water?

Eenmaal binnen in de huiskamer zetten de huidmondjes, die aan de onderkant van de naalden liggen, zich open. Hierdoor verdampt de boom zijn vocht. Controleer daarom dagelijks of de kluit nog volledig nat is. Alle bomen worden geleverd met een binnenpot met gaatjes. Heb je de boom thuis in een dichte buitenpot geplaatst, let dan wel op dat je de kluit van je adoptieboom niet onder water zet. Dan verdrink je de boom en gaan de wortels schimmelen. Elke dag een beetje (genoeg) water is beter dan in een keer een hele plens. Afhankelijk van de grootte van de boom en de kamertemperatuur gebruikt een boom een halve tot één liter water per dag.

Droge kluit

Een goede verzorging is een bijdrage aan de overlevingskans van uw boom. Een zware kluit is een indicatie dat de wortels voldoende water hebben kunnen opnemen. Wanneer een boom is ingedroogd of een zeer lichte kluit heeft bij inleveren, is dit één van de eerste tekenen dat de boom het niet zal halen. Veelal plaatsen we de boom dan niet terug. Wanneer de boom het voordeel van de twijfel krijgt, dompelen we de boom herhaaldelijk voor terugplaatsen. Dan nog kan het voorkomen dat in de loop van het jaar de boom geheel of gedeeltelijk bruin wordt.

Bij een goede verzorging krijg je na het inleveren het statiegeld terug. Wanneer de boom zichtbaar is verwaarloosd, vervalt het recht op teruggave van het statiegeld.