Waar komen de Adoptiekersbomen vandaan?

Het merendeel van onze adoptiebomen komt (oorspronkelijk) van de moederkwekerij uit Leusden. Om transportkilometers te vermijden streven we ernaar om alle bomen zo dicht mogelijk bij de uitgiftepunten te herplanten en verzorgen. Dit lukt steeds beter. Inmiddels worden de bomen teruggeplant en verzorgd in:

Soorten bomen

Onze ervaring leert dat traditionele kerstbomen (sparren in feite) het meest geschikt zijn om te herplanten. Dat betekent dat je bij het uitzoeken van je boom kunt kiezen uit::

  • Picea abies, de traditionele fijnspar. Groene spar met fijne, stekelige naalden. De overlevingskans van deze bomen is ongeveer 95%.
  • Picea omorika, de Servische spar. Grijsgroene spar met iets kromme, stekelige naalden. De overlevingskans van deze bomen is ongeveer 85%.

Houd de kluit thuis ook nat

Wanneer een boom is ingedroogd of een zeer lichte kluit heeft bij het inleveren, is dit één van de eerste tekenen dat de boom het niet zal halen. Veelal plaatsen we de boom dan niet terug. Wanneer de boom het voordeel van de twijfel krijgt, dompelen we de boom herhaaldelijk in water voor we hem terugplaatsen. Dan nog kan het voorkomen dat in de loop van het jaar de boom geheel of gedeeltelijk bruin wordt.

Iedere klant krijgt een kaart met verzorgingstips mee. Kaart kwijt? Klik door naar de verzorgingstips, die natuurlijk ook op onze website staan.

Elk jaar in oktober keuren wij de bomen. Het komt maar zelden voor dat een boom helemaal dood is, wel is een boom soms niet mooi genoeg meer om in de huiskamer te staan met kerst. Deze bomen geven we graag een tweede kans op een kippenboerderij of elders op onze eigen kwekerij.

Uitval

Door de uitzonderlijk lange en droge zomer hebben we meer bomen moeten afkeuren dan gebruikelijk. Ondanks veelvuldig water geven, is toch een groot aantal bomen, wisselend per kwekerij, aangetast. Dat betekent ook dat we een groter aantal bomen hebben moeten vervangen, waardoor we genoodzaakt waren de prijzen iets te verhogen.