Waar komen de Adoptiekersbomen vandaan?

Het merendeel van onze adoptiebomen komt (oorspronkelijk) van de moederkwekerij uit Leusden. Om transportkilometers te vermijden streven we ernaar om alle bomen zo dicht mogelijk bij de uitgiftepunten te herplanten en verzorgen. Dit lukt steeds beter. Inmiddels worden de bomen ook teruggeplant en verzorgd in:

Soorten bomen

Het merendeel van onze bomen komt (oorspronkelijk) van de moederkwekerij Randijk in Leusden.

We kweken hoofdzakelijk de traditionele fijnspar, Picea abies. Deze soort blijkt het best te overleven na herhaaldelijke herplant. Hierbij hebben we incidenteel Servische spar, Picea omorika. Omdat wij jaarrond werk en kosten hebben aan de boom, betaal je ook elk jaar opnieuw voor je adoptie. Ook betaal je – wanneer je boom gegroeid is – elk jaar ietsje meer voor je boom. Hij krijgt dan ook meer ruimte, water, bemesting en aandacht.

Voor de uitbreiding van onze kerstboomkweek hebben we samenwerking gezocht met een biologische kippenboerderij in onze directe omgeving. De kippen hebben zo meer uitdaging in hun uitloop en pikken zij een deel van het ontkiemende onkruid onder de bomen weg.

De rest van het jaar houdt Randijk zich bezig met het kweken van niet-woekerende bamboe. Vanuit deze expertise geven zij graag advies over de juiste toepassing van bamboe in de tuin en verkopen zij daarnaast siergrassen, biologische potgrond en dito mest, bamboepalen en andere natuurlijke tuinmaterialen.

Houd de kluit thuis ook nat

Wanneer een boom is ingedroogd of een zeer lichte kluit heeft bij het inleveren, is dit één van de eerste tekenen dat de boom het niet zal halen. Veelal plaatsen we de boom dan niet terug. Wanneer de boom het voordeel van de twijfel krijgt, dompelen we de boom herhaaldelijk in water voor we hem terugplaatsen. Dan nog kan het voorkomen dat in de loop van het jaar de boom geheel of gedeeltelijk bruin wordt.

Iedere klant krijgt een kaart met verzorgingstips mee. Kaart kwijt? Klik door naar de verzorgingstips, die natuurlijk ook op onze website staan.

Elk jaar in oktober keuren wij de bomen. Het komt maar zelden voor dat een boom helemaal dood is, wel is een boom soms niet mooi genoeg meer om in de huiskamer te staan met kerst. Deze bomen geven we graag een tweede kans op een kippenboerderij of elders op onze eigen kwekerij.

Uitval

De hete zomers van de afgelopen jaren dwingen tot veelvuldig water geven. Temperaturen tot 40 graden zijn ongebruikelijk in Nederland en eisen hun tol bij het onderhoud van onze bomen. Ook bij voldoende water vergt de hitte veel kracht van een boom. Wij zijn blij en opgelucht dat meer dan 80% van de bomen de herplant toch heeft overleefd.