Tuinindestad Groningen

Tuinindestad Groningen

OVER TUININDESTAD

Tuinindestad is oktober 2016 verhuisd naar de Tarralaan in het Westpark. Een grote ruime plek, achter Vinkhuizen, tussen Hoogkerk en De Held, waar je je helemaal buiten voelt (met voldoende droge parkeerruimte). We zijn het afgelopen jaar flink opgeschoten met ons nieuwe gebouw. We beschikken straks over een grote keuken, ontmoetingsruimte, buitenwinkel, werkplaats en kas. Kom vooral een kijkje nemen, als je nieuwsgierig bent. Binnen de dikke stro/leem muren is het lekker warm. Klik hier voor de route.

UPDATE 9 DECEMBER
Er komen maandag 10 december een 20-tal niet opgehaalde adoptiebomen vrij. Daarnaast zijn er nog voldoende pleegbomen. 

zie hieronder, eerder gepubliceerd:

VANAF 6 DECEMBER STARTEN
...we met de verkoop van onze adoptiebomen en pleegbomen.
EINDELIJK: JE KAN BIJ ONS NU OOK PINNEN :-)

Bestaande klanten kunnen hun boom reserveren tot uiterlijk zondag 25 november. Iedereen heeft hierover per mail bericht gehad. Wil je dit jaar geen boom of een andere boom, geef die keuze dan ook online door. Niet gereserveerde bomen komen vrij voor nieuwe klanten. Ophalen van je gereserveerde boom kan tot en met uiterlijk zondag 9 december. Niet opgehaalde bomen komen ook vrij voor nieuwe klanten.

NIEUWE KLANTEN
...zijn van harte welkom om hun boom ter plekke uit te zoeken. Reserveren vooraf is niet mogelijk en niet nodig. Wees er wel snel bij, want de vraag is nog steeds groter dan het aanbod. De keus wordt gaandeweg de kerst steeds kleiner.

KOSTEN 
De prijs van een adoptieboom is afhankelijk van de lengte van een boom:

 • tot  50 cm/ 12,50 euro
 • tot  75 cm/ 15 euro
 • tot 100 cm/ 17,50 euro
 • tot 125 cm/  20 euro
 • tot 150 cm/ 22,50 euro
 • tot 175 cm/ 25 euro
 • tot 200 cm/ 27,50 euro
 •   + 200 cm/  30 euro

NB. we hebben de prijzen nog steeds niet verhoogd, wel gedifferentieerd.

Bovenop de huur betaal je 10 euro statiegeld, dat je retour krijgt als je je adoptieboom weer in goede staat inlevert. De kosten voor bezorgen en ophalen staan hiernaast.

GEEN ADOPTIEBOMEN MEER?
Jammer, maar niet getreurd: wij leveren ook altijd reguliere kerstbomen (fijnspar en blauwspar) van Jaap Bolhuis, een lokale kweker uit Haren. Dat scheelt in ieder geval een stuk in transportkilometers. Veel bomen worden geïmporteerd uit Denemarken, Estland of nog verder weg. Hier zijn de prijzen afhankelijk van de boommaat en soort

 • Fijnspar (125/150 cm)/ 15 euro
 • Fijnspar (150/175 cm)/ 20 euro
 • Blauwspar (125/150 cm)/ 20 euro
 • Blauwspar (150/175 cm)/ 25 euro

UITVAL DOOR DROOGTE
De uitzonderlijke drooge van de lange zomer heeft ons dit jaar wel parten gespeeld. We hebben veel moeten sproeien om de bomen in goede conditie te houden. Alles leek  goed te gaan, tot in oktober, toen een aantal bomen toch bruine naalden kregen. Uiteindelijk hebben we 21 bomen afgekeurd. Op een totaal van 209 bomen is dat (afgerond) 10%. Iets meer dan vorig jaar, maar geen slecht resultaat gezien de omstandigheden.

PLEEGBOMEN
...zijn geen adoptiebomen.Adoptiebomen krijgen een compacte kluit bij het opkweken, waardoor ze kansrijk kunnen worden teruggeplant.Iedereen kon vorig jaar zijn reguliere kerstboom, los van de plaats van aankoop, ook terugbrengen naar Tuinindestad. Reguliere bomen hebben ook een overlevingskans, met name als het wortelstelsel (de kluit) nog redelijk intact is. Januari 2018 hebben wij 123 van deze reguliere bomen herplant als 'pleegboom'. Daarvan hebben 39 bomen de herplant overleefd, grofweg een derde (afgerond 32%). Dat is, naar verwachting, een lager overlevingspercentage dan de adoptiebomen. Niettemin een groter verschil dan de 50%, die wij vooraf hadden verwacht. Waarschijnlijk hebben de pleegbomen meer te lijden gehad van de zomerhitte dan de adoptiebomen. Heb je vorig jaar een pleegboom ingebracht, kom dan vooral langs om te kijken of jouw boom het heeft overleefd (een kans van 1 op 3). Je kan hem dan opnieuw meenemen voor de afgesproken 10 euro. Heeft je boom het niet overleefd, dan kun je een boom adopteren of een reguliere, lokaal gekweekte boom, uitzoeken (en weer terugbrengen voor verpleging).

 

 Kerstboom facebook Kerstboom twitter