Waarom adopteren?

Waarom adopteren?
De biologische kwekers van adopteer een kerstboom verstaan de kunst van het laten overleven van kerstbomen als geen ander. Daarom overleeft zo’n 80-90% van de bomen de kerst en kan dus volgend jaar weer met je mee. AEK werkt volgens strenge BIO richtlijnen en zoekt bovendien een bestemming voor bomen die ‘met pensioen’ mogen. Een dubbel duurzaam principe, dus.

Ook zo’n groene adoptiekerstboom? Kijk bij het uitgiftepunt van je keuze hoe het in zijn werk gaat.

Hergebruik en ecologie zijn bij Adopteer een Kerstboom kernbegrippen. Onze adoptiekerstbomen zijn biologisch gekweekt, en dragen het Europees BIO keurmerk.

Een adoptiekerstboom gaat vier á vijf jaar mee. In de praktijk hebben we gemiddeld 10 tot 15% uitval per jaar. De percentages zijn mede afhankelijk van de weersomstandigheden bij herplant van de bomen (niet te nat en niet te droog) en door het jaar heen. Ook de soort boom en de verzorging binnenshuis spelen een belangrijke rol. Over het algemeen overleven fijnsparren en Servische sparren het beter dan hun collega-kerstbomen.

Verder spelen mee: het aantal keer dat een boom in de kerstperiode wordt in- en uitgeladen, de duur van de periode dat ‘ie binnen staat, het aantal jaar dat de adoptieboom (soms in verschillende gezinnen!) al meegaat. Kijk hier voor verzorgingstips om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken.

Duurzame kerstboom

Een biologische boom maakt de gehele wereld van de boomkwekerij een stukje groener. Onterecht gaat men er vaak vanuit dat een boom of plant van een kwekerij altijd BIO is. Niets is minder waar; in de boomkwekerijsector wordt nog altijd veel gif gespoten.  Landbouwgif is iets wat honderden jaren in de bodem aanwezig zal zijn.  Hiermee wordt de grond, het bodemleven en daarmee onze leefomgeving nu en in de toekomst bedreigd. 

Met de komst van meerdere uitgiftepunten hopen we het aantal gemaakte kilometers – en dus de CO2 uitstoot per boom te verkleinen. Hoe dichter bij huis je adopteert, hoe groter de milieuwinst. We moedigen kerstboom carpoolen aan, en bezorgen in sommige regio's de bomen, soms zelfs per elektrische auto!

Daarnaast is het leuk om je boom te zien groeien en merken we dat een adoptiekerstboom ook educatief waardevol kan zijn.Kerstboom facebook Kerstboom twitter